Доставка и монтаж на радиатори

Доставка и монтаж на радиатои за парно София. Радиаторите са отоплителни уреди през които циркулира топла вода от централно топлоподаване (ТЕЦ) или от локално отопление. Водата навлиза в радиатора, охлажда се и се връща с помощта на циркулационна помпа. Радиаторите си имат размери, дизайн и материал от които са изработени. Размерите са на височина(междуосие) и дължина. Спрямо материала си се делят на панелни (стоманени), чугунени и алуминиеви. Алуминиевите и чугунените радиатори са съвкупност от няколко глидера (ребра).

Доставка и монтаж на радиатори

Всички радиатори се закрепва на стената или на специални елементи на пода, в това число и лирите за баня. Закрепването се извършва посредством специални конзоли. Конзолите са стенни крепежи и имат различна форма, дължина и начин на захващане на радиатора.  За алуминиевите и чугунени радиатори конзолите са различни, като за различните размери радиатори също е различават. Радиаторите имат кран на входа и на изхода на водата. По-точно казано трябва да имат но не всички имат, а и не всички системи го позволяват.

Алуминиеви радиатори, панелни радиатори, чугунени радиатори

Крана на подаващата тръба се казва термовентил. На термовентила може да се монтира и термоглава. Функцията на термоглавата е да контролира температурата в помещението автоматично, като от нас се иска само да настроим термоглавата на дадената температура. С помощта на биметална пластина подава и спира топлоподаването, когато е нужно спрямо настройките на температурата. На мястото на термовентила и термоглавата може да се монтира и най-обикновен спирателен кран за радиатор, но на него не може да се монтира термоглава за контролиране на температурния режим. Друго характерно за радиаторите е наличието на обезвъздушител в горната срещуположна част на захранващата тръба. Там се монтира ръчен или автоматичен обезвъздушител. При пълнени и изпразване на системата на парната инсталация в радиаторите остава въздух. Този въздух излиза през обезвъздушителя.  На изхода на радиатора има възможност за монтаж на така нареченият секретен спирателен кран.  Този кран дава възможност да сменяте радиатора си без да източвате абонатната станция или цялата локална система на парната инсталация.

Продажба и монтаж на радиатори София

Ние доставяме радиатори от всякакъв вид и марка- Цените на радиаторите са търговските от магазинът за радиатори. При доставка на радиатори ние не слагаме надценка и не вземаме такса за доставката, като условието е да се извърши монтажа от нас.
Предлагаме източване, пълнене и обезвъздушаване на парни инсталации и извозване на стари радиатори. При по-големи и тежки радиатори извършваме рязане със специален моторен трион, които не пуска искри при работа. Целта е да не се увреди имуществото на клиента.

Смяна на радиатори

Смяна на радиатори започва с източване на абонатната станция при ТЕЦ и с източване на локалната инсталация при локално парно. Източването се налага ако липсва секретен спирателен кран на изходящата тръба. При наличие на такъв секретен спирателен кран се източва само водата от радиатора. Откача се старият радиатор и по желание на клиента може да се извози. Новият радиатор се окомплектова с обезвъздушители, щепсели, кранове и тапи и се монтира. Подвързва се към тръбите на парната инсталация и се пълни. След пълненото задължително се обезвъздушава.
Много често напоследък извършваме и демонтаж и затапване на радиатори. Затапваме радиатори на клиенти, които се отказват от услугата на Топлофикация. Често се задава и въпроса: Какъв е е реда за сваляне на радиаторите!
На този въпрос може да ви отговори само районното отчетно дружество и топлофикация.

Затапване на радиатори

Затапване на радиатори се извършва по същият ред като описният по-горе демонтаж, монтаж или смяна на радиатори. Има машини които замразяват подаващата и връщащата тръба към радиатора и така спестяват източването на абонатната. Услугата е доста скъпа и не много полезна за тръбите. Ние избягваме да я препоръчваме на нашите клиенти. Затапването на радиаторите може да стане само със тапи, без кранове и с кранове и тапи след тях. Вторият вариант е по-добър от гледна точка, че ако в бъдеще решите да монтирате радиатори няма да се източва абонатната и може да си монтирате радиатор по всяко време, дори и в отоплителният сезон.

Високи радиатори, хоризонтални радиатори

Важно!
При не работещо парно, спряно топлоподаване не източвайте водата от радиаторите и от тръбите. Не трябва парната инсталация и радиаторите да остават на сухо.
Важно!
При спряно топлоподаване не затваряйте крановете на радиаторите, защото при евентуално източване радиатора ще остане с голямо количество въздух в него при затворен кран.

При демонтаж на радиатор от един вид и размер и монтаж на радиатор от друг вид и размер се използват преходи и меки връзки за свързване към парната инсталация. При такива случай се налага и напробиване на нови отвори и монтиране на нови конзоли за закрепяване на новият радиатор.

доставка и монтаж на радиатори за София

Цени за монтаж и демонтаж на радиатори

Цените на радиаторите са търговски както в магазините, а при повече от 20 глидера получавате отстъпка от 3% от цената на радиаторите. Доставката е безплатна.
Монтаж на радиатор при съществуващи изводи цена 75.00 лв./бр.

Тук искаме да отбележим и напомним отново, че радиаторите се монтират задължително под прозорец!

 • Демонтаж на радиатор 30.00 лв./бр.
 • Изпразване и пълнене на отоплителна инсталация от абонатна станция  50.00 лв./бр.
 • Местене на радиатор на разстояние до 2м  от 60.00 лв./бр.
 • Местене на радиатор на разстояние до 4м  68.00 лв./бр.
 • Изграждане на отоплителна инсталация /цена на точка/ 82.00 лв./бр.
 • Направа на котелно до 30kW 620.00 лв.
 • Направа на слънчева инсталация, бойлер, 1 соларен панел и тръбен път до 12м  320-380.00лв.
  Нестандартни и основни ремонти се договарят след извършване на оглед и уточняване количеството, вида и сложността на ремонтните дейности.
  Резервните части са с пазарни цени като в магазините.
  Потребителят има право да поиска изготвянето на предварителна писмена оферта за ремонтите и/или другите услуги, които желае да получи.
 • Всички цени са с ДДС. Такса посещение се добавя към изготвена писмена оферта за диагностика или ремонт. Поради честата промяна на цените на материалите, си запазваме правото на промяна в цените на услугите без предупреждение!
  Рекламациите за предоставените услуги се извършват по реда на Закона за защита на потребителите