Монтаж на аспиратор на стена

монтаж на аспиратор на стенаИма много противоречиви мнения, как трябва да се монтира аспиратор на стена. Естествено всеки аспиратор има схема на амонтаж и трябва да се спазва. Производителя е решил това, тествал го е и е проверил надеждността.  Като цяло монтаж на аспиратор на стена се налага при аспиратори от следните видове:

  • за свободен монтаж
  • аспиратори от каминен тип
  • аспиратори за открит монтаж. Аспиратори, които не се монтират на стена са аспиратори от островен тип и аспиратори за вграждане. Първият тип се захваща за тавана, посредством специални планки, а вторият в предварително направен отвор в горният кухненски шкаф.

Монтаж на аспиратор на стена

Преди да започнем монтаж на аспиратор на стена трябва да подсигурим следните необходими материали: възвратна клапа, преход, алуминиева тръба или стандартен въздуховод от PVC, куки или дюбели за монтаж, шайби, дюбели, кабел, розетка и не на последно място алуминиево фолио за уплътняване и залепване на тръбите.

След като сте набавили всички необходими материали, се запознавате подробно с инструкцията за монтаж на вашият аспиратор.

Първа стъпка за монтажа е оразмеряване и нивелиране на местоположението на отворите за куките (болтовете) за монтаж на аспиратора. При избора на дубели и куки трябва да имате предвид материала на стената (бетон, тухла, газобетон, гипскартон и др.), на база което ще изберете съответните дюбели като диаметър, начин на захват и дължина.

Втора стъпка е пробиване на отворите и монтаж на дюбелите и крепежите за окачане на аспиратора. Преди да пробиете,премерете още веднъж диаметъра на видата, диаметъра на дюбела, уверете се с нивелира, че всичко е наред и едва тогава пробивайте.

Трета стъпка е окачането на самият аспиратор на стената. Тук трябва да внимавате, какво е предвидил производителя. Някои от аспираторите за монтаж на стена имат предвидени здрави гнезда (уши) за окачване на куките и болтовете, но други производители не са предвидели здрави отвори и при такива аспиратори се налага да се снабдите с допълнителни планки. Тези планки са най-обикновени метални планки и придържат аспиратора по цялата му височина, като тогава имате възможност да ги закрепите към аспиратора на колкото места прецените. При монтаж на аспиратора към стената, затегнете здраво болтовете, като използвате шайбите. Шайбите не бива да се забравят при стягането. При работата на аспиратора има вибрации, които могат да развият гайките при липса на шайба. Това предполага, че аспиратора ще падне върху плота. При падане върх котлоните и ястието ви , ще нанесе доста щети.

Четвърта стъпка, при вече монтиран аспиратор е да поставите възвратната клапа. Непосредствено над отвора на аспиратора за изходящият въздух (евентуално преход, при наличие на такъв). Монтажа на клапата е с въртеливо движение на специални шлица или зъб в зависимост от модела на аспиратора.

Свързване на аспиратор към комина

Следваща и последна стъпка е монтаж на тръбата до розетката на комина и монтаж към розетката и аспиратора. След което трябва да се стегне и залепи здраво, за да не излиза от струята и вибрациите.

Ние сервиз за абсорбатори и аспиратори. Предлагаме ремонт на аспиратори по домовете, както и доставка и монтаж на аспиратори за София. Извършваме пробиване на отвори за аспиратори в тухла, бетон и гипсокартон.

Цени за монтаж на аспиратор.