Монтаж на керамичен плот

Керамичният плот може да е с едно гнездо, с две гнезда, три или четери гнезда, като зоните на нагряване понякога са две и дори три от една керамична плоча. Керамичните плотове се разделят на две основни групи – за открит монтаж и за вграждане, като напоследък се предлагат и комбиниранип керамични плотове.  В домакинството вече се предпочитат основно керамични плотове за вграждане. В статията ще опишем основните стъпки за монтаж на керамичен плот за вграждане. Керамичният плот за вграждане се монтира най-често в кухненският плот, като обикновено мястото му е точно над фурната, под аспиратора на кухнята. При монтаж на кухненски плот за първи път в кухнята трябва да се изреже отвор за вграждане на керамичният плот. Рязането се извършва с прободен трион или ръчен циркуляр в зависимост от дебелината на кухненският плот.

При направа на отвора за плота е важно да се оразмери точно и да се изреже правилно. Вземате размерите лично от долната страна на плота и ги нанасяте на кухненският плот, като при нанасяне на размерите за отвора трябва да се съобразите и с външните размери на плота. Плота трябва да е симитричен и правилно разположен спряма всички околни елементи в кухнята. След отрязване на отвора се запиляват ръбовете с цел да не повдигаа при монтажа на кеерамичният плот. Запиляването и заглаждането се извършва от двете страни на отвора, от долна страна на плота и от гоорна страна.

Следва монтаж на керамичният плот, като преди това сме свързали захранващият кабел от страна на керамичният плот. При монтажа на плота трябва да се изолира добре долната му страна за да не пропуска влага и други течности надолу към кухненските шкафове и самата електроника на керамичният плот. Изолирането се извършва със специална силиконова гарнитура или само силикон, но санитарен и качеествен силикон. При полагане на евтин силикон се появява мухал и промяна на цвета на селикона, което загрозява цялата кухня.

След поставяне на керамичният плот в отвора от долна страна на плота има оптегачи или щипки, които трябва да се монтират и затегнат за да не мърда плота. Следва свързване към електрическата инсталация. При свързването към напрежението и тока трябва да отбележим няколко важни неща.

Първо захранващият кабел трябва да бъде съобразен с изискванията на уреда. Монтирайте кабели само по изискване на производителя на електрическият уред.

Второ свързването на електрическото захранване трябва да се извърши по правилата за безопасност, а именно: твърда връзка за свързване към електрическата мрежа с влагозащита от iP 24 закрепена здраво към стената. Някои производители дори препоръчват монтаж на електрическият кабел дв негоримо гофре.

Задължително обезопасете електрически уреда при свързването на захранващият електрически кабел.

монтаж на керамичен плот

Comments are closed.