Монтаж на лири за баня

монтаж на лири за баняЛирите за баня се използват предимно за отопление на банята, тоалетната или друго мокро помещение, но често се използват като поставки, стойки и закачалки за влажни дрехи, кърпи и хавлии. Лирите за баня могат да са за отопление с парно, т.е водни лири за баня и се свързват като радиатор и електрически лири за баня, които загряват водата с електрически нагревател.  Напоследък от известно време се предлагат и комбинирани лири за баня, които се свързат към парното, но работят и на ток, когато няма топлоподаване. Някои от комбинираните лири за баня имат и програматор за електрическото захранване.

Монтажа на лирата се извършва почти идентично като монтажа на радиатор. Пробиват се отвори, монтират се специални скоби (конзоли за лира), поставя се лирата към стената и се свързва към тръбите, като електрическите и комбинираните лири имат нужда и от свързване на електрическият захранващ кабел към контакт или твърда електрическа връзка, както е преценил производителя. На входящата тръба на парното към лирата има възможност за монтаж на термовентил и евентуално термоглава, която да коригира желаната от вас температура в помещението. Всяка лира задължително има обезвъздушител, като комбинираните лири трябва да имат спирателни кранове на входа и на изхода на лирата, които се затварят при липса на топлоподаване и използване на електрическият нагревател.

Монтаж на лири за баня се извършва от майстор водопроводчик или от фирмата доставчик на лирата.

Желателно е лирата за баня да се монтира на място, което не пречи (зад вратата, под бойлера), но и да е мястото от където влиза най-много студ. Такова място е вратата или прозореца при баани с прозорци. Въпреки, че лирата изглежда много стабилно монтирана не се отпускайте и не натискайте лирата, крепежните елементи са ф 6 и нямат тази стабилност както при конзолите за монтаж на радиатори.

Comments are closed.